madeleine

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Denník zamestnanca - deň 106

Dnes je tu nuda. Tak som sa rozhodla venovať gastronomickej časti tohto zariadenia ako súčasti starostlivosti o zamestnanca. Táto veta tu znie veľmi komicky a nechcem ju vysloviť nahlas, aby nespôsobila popraskanie stien.

Dnes ráno mi generál oznámil, že preberá prípravu a organizáciu obrovskej akcie jedného ministerstva on sám, nakoľko je to veľmi dôležité a na mňa už nie je spoľahnutie. Usmiala som sa, dala mu zložku, šetko vytlačila tri krát a ešte jeden, ako si prial a bola rada, že sa už neobjavil. Do desiatej som tu sedela a kukala do stropu, meditovala a vnútorne bojovala s chrípkou, nakoľko v mailboxe bol jeden nevysvetliteľný mail a nikde nikoho. O desiatej sa dorútila jedna kolegyna a o polhodinu i NMK. NMK vzdychala a stonala a vyzerá tak trochu ako po porážke. Poslala som ju domov. Povedala, ze musí vybaviť este stuzkovu na zajtra a hned pojde. A tak som sa postupne nudila dalej, pripravovala poster v painte a vybrala si novy notebook. Cela vytesena som sa vybrala na obed (nebolo tu ani nohy, ale povedala som si ze odmietam zase do stvrtej cakat, kym sa jedna z nich vrati, lebo sef si praje "aby tu stale niekto bol, lebo zakaznika treba hned podchytit ked vola a neexistuje, aby tu nikto nebol" - cakam na zavedenie nocnej smeny). O pol jednej si NMK po porazke sadla vedla mna, hrozne smutny pohlad (trochu ma to vydesilo) a poziadala ma o pomoc pri spracovani tej stuzkovej (nie, ani ja neviem, co robila dve a pol hodiny). Tak som pisla co kazala, trikrat to vytlacila a potom este raz a vrhla som sa na dennik, nakolko dnesny gastronomicky zazitok vam musim sprostredkovat.

Obed sa podáva od jedenastej do dvanastej. Dava to zmysel, potom mavame kongresove obedy a je nutne, aby sa kuchyna sustredila na to. Co zmysel nedava je, ze krmite zamestnancov zvyskami z vcerajsej akcie, z ranajok a ktovie coho este. Dnes nas opat, za posledny mesiac asi po desiaty krat cakala drobkova polievka. To ln ked som vosla a zacitila, zaradila som spiatocku. Preco? Lebo vcera sme mali velku husacinu a ako vsetci, nikto to nechcel jest... ale nie, ona je fantasticka a v menu musi ostat. Nuz, sef vie, co je v kurze a aspon ma cim krmit zamestnancov.

Druhe bolo este lepsie, nakolko este nebolo hotove... privarok sa varil (dufala som, ze tentokrat nebude zemiakovy privarok taky ostry ako naposledy - tiez je to jedlo, s ktorym sa tu stretavame pravidelne), sekana sa piekla. Kedze sa sekana stale rozpadavala, aj po tretom pokuse to nebolo ono, dala som prednost privarku s vajickom z rana. Ano, je tam iste riziko, ale kde nie je? Alebo, inak, kde v tomto hoteli nie je? Privarok bol redsi ako polievka a tak napriek svojim zvykom som bola nutena siahnut po lyžičke. Moc som sa nenajedla, lebo privarok sice nebol ostry, ale tento krat v nom nebolo vobec nic, ani sol, ani korenie, nie...

Kto uz niekdy robil na pozicii v administrative vie, ze niekedy sa stane ze proste nestihnete obed v case, ktory je na to urceny. Ak vas nema kuchyna v laske mate dve moznosti: 1. studeny obed z toho co ostalo 2. ziaden obed, lebo vas kuchar zhulaka, ze kde sa flakate Ak Vas ma v laske, mate ine moznosti: 1. studeny obed z toho co ostalo, lebo na vas nemaju cas 2. teply obed z toho co ostalo, lebo cas maju 3. poskladany obed z toho co pripravuju na kongres (nie, losos a tak nehrozi, ale obvykle sa to da jest) 4. sote

Sote je jedlo, ktore sa tu da jest tri styrikrat v tyzdni, ak mate stastie. Sote je ako pionier, vzdy pripravene, rovnako ako čalamáda. Čalamáda sa podáva ku všetkému... zo začiatku sa aj človek teší, že niečo kyslé k tomu ostrému nedefinovatelnému gulašoidnému ancikristu na tanieri, ale každý deň?

Kedysi som si myslela, že hotelový kuchár je malý boh a hrozne som sa chcela dostať do kuchyne a naučiť variť. Dnes si myslím, že hotelového kuchára môže (ale nemusí) robiť aj cvičená opica, lebo naučiť sa postup prípravy 25tich jedál nemôže byť také ťažké... nepochopiteľné ale je, ako sa dajú tak spackať... ak varíte zemiaky denne 35 rokov, ako je možné že sú nedovarené? Ak robíte sekanú 1533. krát, ako je možné že sa rozpadne a že nie je pripravená načas?

Opäť pár otázok, ktoré mi pomôžu prekonať tento deň, nevnímať, že sa okolo mňa hovorí len po maďarsky a dúfať, že čoskoro som tu sama a neostane tu po nich ani smrad...


WORK | stály odkaz

Komentáre

  1. Madeleine, a to si taká nespojná:-))
    Veď to zober tak, že šéfino, ktorý robí najdůležitejšie veci sám, je na nezaplatenie! A ku tomu firemnému stravovaniu. Miťo radí: Gastrolístky, jedno aké, a do nejbližšího bufáče, mezi normální lidi. A pamätaj, dievča. Kde sa stravuje bežný občan, tam se dobre naješ. A kongresové menu můžou vařit už vod rána, ne?
    Ale som si Ťa rád prečítal, bereš to jaksepatří, hlava nehlava:-))
    Ahojko a pekný večer !
    publikované: 17.01.2009 21:32:43 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Miťovi
    Vieš, pravda je taká, že zamestnávateľ nie je povinný ti gastrolístky dať... :-) Keďže robím v hoteli, zabezpečuje stravu inak a to spôsobom hore popísaným... a je to na plakanie a nie len to... Občas si si totiž nie istý, či vďaka tomu nebudeš mať žalúdočné problémy, či vyhádzanú pokožku, alebo si zase raz dojedal niečo, čo je pokazené...
    publikované: 18.01.2009 11:07:33 | autor: madeleine (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Tak potom je každá rada nad zlato:-)))
    Pre tieto prípady mám jednu tajnú. Osvedčila sa mi v podobných situáciách, Madeleine, funguje a to je posdtatné, pre túto chvíľu.
    Nestravuj sa vo svojom hoteli, aj keby zadarmo dávali. A keďže asi nedávajú, Ty nadávaš, tak ako bonus ešte ušetríš na normálny bufáč. Moja klasika je držkovka, jeden rožok tukový, mexický tanier a mám nebíčko, je to zdravé na žalúdok, máš tam všetky tie pektíny, máš tam lušteniny, máš tam ryžu, pridáš si čili, čili to trošku páli, a máš tam ázijskú atmosféru a to by bolo, aby Ti bolo šoufl:-)) Ahoj, a rád som to pre Teba porobel, Medeleine :-))
    publikované: 18.01.2009 11:32:51 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  4. A pozabudol som na mäsko zo včerajšieho segeča:-)),
    takže aj bielkoviny živočíšne, pretože tie človek potrebuje. Človek je prapodstatou mäsožravec, keď neumlátili mamuta, museli aj korienky. Tak se postupne, evolučne preondial na všežravca. Vono se to málo ví. Hlavne vegáni a vegetariáni v tom nemajú jasno a dopúšťajú sa sebapoškozovania na svojom tele. Všežravom:-))
    Iba toľko na dovysvetlenie, Ahojko a dobrú chuť k obedu, nedelňajšiemu :-))
    publikované: 18.01.2009 11:37:50 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014